Blog

Vinný speciál: Jak se vyrábí červené víno

Vinný speciál: Jak se vyrábí červené víno

Pokračování vinného speciálu je opět tady, tentokrát se zaměřujeme na to, jak se vyrábí červené víno. Červené víno je další v pořadí, o tom, jak se vyrábí víno bílé, jsme se již zmínili v článku „Vinný speciál: Jak se vyrábí bílé víno„. I když se najde mezi námi více milovníků bílého vína, červené víno má také své fanoušky, kteří na něj nedají dopustit. A jistě ti chtějí vědět, jak se tento lahodný mok zbarvený do barvy krve, vyrábí. Navíc přibývá každým dnem nových vinařů, kteří se určitě chtějí něčemu novému přiučit. 

Na úvod je třeba říct, z jaké vinné révy se červené víno vyrábí. Červené víno se vyrábí z modrých hroznů modrých odrůd vinné révy. Mezi nejčastějšími odrůdami najdeme Tramín červený nebo Veltlínské červené rané. 

Vše začíná sklizní hroznů

Jak se vyrábí červené víno? To je otázka, na kterou pojďme zodpovědět. První fází výroby červeného vína je sklizeň hroznů, během které se odděluje stopka od bobule. Během procesu se musí stopky od bobulí oddělovat šetrně a pečlivě, aby nedošlo k poškození peciček. Kdyby došlo k poškození peciček, uvolní se hořké látky do vína, což rapidně sníží kvalitu vyráběného vína. Konečný nasbíraný produkt po odzrnění se nazývá rmut, který kvasí, a to zhruba pět až třicet dní. Během procesu se ze slupek hroznů uvolňují barviva i aromatické látky, posléze se rmut lisuje. 

Znáte řízené kvašení?

Velice oblíbené je nyní u vinařů takzvané řízené kvašení, kdy se během procesu hlídá teplota tak, aby se ve víně uchovalo co nejvíce aromatických látek. Po řízeném kvašení následuje školení, a to čiření a filtrace

Víno jako živý organismus

Víno lze považovat za živý organismus. I po nalahvování se neustále vyvíjí. Je proto dobré ho správně skladovat, aby zůstalo stále kvalitní a aby jeho kvalita během let rostla. Otázkou je, jak správně víno skladovat, jak dlouhé by mělo skladování být? Velkou roli hraje teplota, také vzdušná vlhkost a nepřítomnost světla. Červená vína se doporučuje skladovat dva až tři roky, pokud však víno zrálo v sudech, je možné víno nechat zrát i několik dlouhých let. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *